Home

schoentjeKinderen van hier en nu hebben het goed. Ze zijn gewenst, hun ouders hebben geld genoeg om ze te voeden, huisvesten en zelfs om ze bezig te houden. De generatiekloof is verdwenen en alle mama’s en papa’s zijn de beste vrienden met hun kroost. Toch kleven er nadelen aan deze omgang met het nageslacht.

Ouders zijn vaak bang om hun kinderen los te laten en misschien wel te laten vallen – in de speeltuin of in de maatschappij- maar dat zorgt voor angstige en onzelfstandige kinderen. Je wil als ouder je kind juist voorbereiden op een bestaan zonder jou. Als alles immers goed gaat, zullen ze je heel wat jaren overleven.

Op zijn Amerikaans deze keer; vijf tips.

1. Laat je kind risico’s nemen.

Elke dag kun je het zien in de speeltuin. Moeders die hun kleuter vasthouden terwijl die in het klimrek klimt en er vervolgens afspringt. Gevolg: het kind leert niets over het effect van zwaartekracht. Als moeder een keer niet kijkt, klimt de kleuter er zelf in en springt er vervolgens met het hoofd naar beneden af, want hij heeft de risico’s nooit ondervonden.

2. Laat je kind mislukken.

Op de gemiddelde basisschool draagt bijna geen kind meer schoenen met veters. Echt, ga maar eens kijken! Waarom niet? Mama is er niet bij om de veters te strikken. Alleen als je je kind de kans geeft rond te lopen met gevaarlijke losse veters, zal het zelf leren zijn veters te strikken. Hoe eerder het er over struikelt, hoe eerder die strik stevig vast zal zitten.

3. Juich niet overal om.

Er zijn kinderen die zich de eerste jaren op school vreselijk onzeker voelen over zichzelf. Papa en mama hebben namelijk vier jaar lang elke scheet toegejuicht maar de juf heeft het daar veel te druk voor. De kinderen komen in een crisis over zichzelf: zijn ze dan niet zo fantastisch als ze dachten?

4. Ben eens een rotmoeder (of een rotvader).

Het lijkt wel of ouders tegenwoordig bang zijn dat hun kind hun niet leuk zou vinden. Daarom krijgen kinderen vaak alles gedaan wat ze willen. Maar je geeft je kind zo bepaald een verkeerd wereldbeeld mee. Bovendien loop je de kans dat je een klein narcistje in de dop creëert, en we weten allemaal hoe die omgaan met hun medemens.

5. Vertel over je eigen mislukkingen.

Opvoeden is voorleven, want die kleinen doen alles na wat ze zien. Maar dat betekent niet dat je geen fouten mag maken, want dan denkt je kind dat het zelf ook perfect moet zijn. Vertellen dat je er drie jaar over hebt gedaan om zelf je veters te leren strikken, veroorzaakt grote opluchting bij je kleuter (en met die ontspannen vingertjes is het gemakkelijker strikken).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s