Home

AfbeeldingTegenwoordig moet je als hippe man een flinke baard laten staan. Daarbij heb je een soort bio-‘outdoor’-kleding aan en een grote rugzak op je rug. Aan je voeten sneakers, alsof je er elk moment vandoor moet kunnen rennen. Ik kan deze mode niet anders interpreteren dan als een soort ‘terug naar de natuur’ beweging. Groen. Eco. Dat soort dingen.

Tel daar bij op dat je als hedendaags mens vooral aan slowcooking moet doen (of liever gezegd naar slowcooking restaurants moet gaan), een eigen groentetuin moet hebben (vooral als je in de stad woont, lekker op het dak van je flatgebouw of in het gemeenteplantsoen) en je vis eigenhandig uit de stadsgracht moet halen (Vk-weekendkatern afgelopen weekend).

Je huis moet vol staan met originele tweedehands kastjes die je eigenhandig geschuurd hebt en een leuk knalblauw likje verf hebt gegeven. Tijdens je vakantie rij je als een echte nomade in je gepimpte camper de wereld rond. Je hangt niet meer elk weekend in het café maar je bezoekt festivals, het liefst zo klein en kneuterig mogelijk.

Op die festivals zit je op de grond in het gras of op oude banken en tapijten, je drinkt geen ordinair tapbier of cola maar je koopt interessante flesjes met Oostblok-design etiketten en je eet uit met hout gestookte ovens. De muziek wordt verzorgd door de in ere herstelde singer-songwriter die zijn/haar zielenleed begeleidt met tere nootjes.

We gaan terug. Terug in de tijd, terug naar de natuur, terug naar het ambacht, het zelf doen, de simpele manier van leven. We willen weer kleinschalig, gezellig, maar dankzij de moderne techniek staan we in contact met de medemens en met onszelf. We zijn weer uniek, kiezen ons eigen levenspad, we zijn flexibel, intiem en toch ook internationaal.

Die baard, die zegt dat allemaal. Alleen jammer dat die precies in het juiste model geknipt moet zijn bij de Randstedelijke retro-barbier. Jammer dat die nieuwe sneakers van een bepaald (duur) merk moeten zijn en de rest van de kleding ook. Die Oostbloklimonade, dat bepaalde modelletje camper, die telefoontjes, pads, books plus abonnementen; reteduur of in China gemaakt.

Dus met groen, eco, bio, organisch en wat er nog meer allemaal voor leuke labels aan die dingen mogen hangen, heeft die moderne levensstijl mijns inziens weinig te maken. Eco is hip, maar is het wel eco? Als je tegenwoordig in je goed bewaarde oude trui (dat is pas eco!) en met zelfgeknipte haren in je witte Hyundai-bus uit 1998 (zonder gordijntjes) met een blik Aldibier in je hand de camping op komt, sta je mooi voor gek!

Advertenties

2 thoughts on “Mannen met baarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s