Home

In nrc*next van 31/10/2012

Iemand vertelde mij laatst het volgende verhaal. Een vader van twee dochters leed al een paar jaar aan kanker. Het ging steeds slechter met hem. Er was al gesproken over euthanasie. Hij dacht dat hij dat wel wilde, maar hij wist niet goed hoe hij het moment moest kiezen, had hij tegen mijn kennis gezegd. Hij twijfelde. “Tja, je hoeft het niet te doen”, had mijn kennis gezegd. “Je kunt ook wachten tot je vanzelf doodgaat.”

Toen hij onverwachts met stuipen en interne bloedingen werd opgenomen in het ziekenhuis, werd een van zijn dochters heel erg boos, toen ze hoorde dat het ziekenhuis niet aan actieve euthanasie deed. “Maar hij heeft al een handtekening van een tweede arts”, zei ze. Ze wilde dat haar vader zo snel mogelijk uit zijn lijden verlost zou worden, al moest ze hem daarvoor met een ambulance naar huis laten brengen.

Het is natuurlijk verschrikkelijk om je vader zo te zien, maar deze reactie is typerend voor deze tijd. We zijn zo gewend controle uit te oefenen op ieder gebied van ons leven, dat we ook ‘life-changing-events’ als geboorte en dood willen kunnen regisseren. Een ruggenprik en een keizersnee bij de geboorte van je kind, en een spuit of een ‘pil van Drion’ bij je dood. Een leuke afscheidsreceptie er voor en zelf de muziek uitzoeken voor bij de dienst.

Maar geboorte en dood zijn niet gemakkelijk, mooi, ontroerend of gezellig, zoals sommige televisieprogramma’s ons willen doen geloven. Beide gebeurtenissen zijn eng, choquerend, vies, zwaar, of zelfs saai bij vlagen. Maar het bijwonen ervan is louterend, en je zult daarna nooit meer dezelfde zijn. Het is jammer om dit af te vlakken, controleerbaar en netjes te maken. Dan gaat er onherroepelijk iets belangrijks verloren, al weet ik niet precies wat.

De vader uit het verhaal van mijn kennis, heeft uiteindelijk amper twee dagen in het ziekenhuis gelegen. De dokters wisten hem snel rustig te krijgen, en toen realiseerde de dochter zich, dat dit toch wel het einde zou zijn, euthanasie of niet. Het is de man gegund geweest rustig te sterven, in het bijzijn van zijn familie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s