Home

De lucht was grijs toen we na drie dagen kamperen op zonovergoten campings in Midden Frankrijk aankwamen in ‘ons’ dorp La Planche. Het huis stond, overwoekerd door onkruid, grijs en imposant te zijn en de gesloten luiken gaven het een aanblik als van een burcht. Het miste nog net een slotgracht en een ophaalbrug. Gelukkig hadden wij de sleutel en liet het ons onverwacht gemakkelijk binnen. Bienvenues a tous.
In de keuken hing een kelderachtige geur en ook na diverse pogingen deed de elektriciteit niks. Geen aanspringende tl-lamp, geen plotselinge herrie uit de radio, alleen duisternis en stilte. Buiten was het nog licht, dus met de luiken open ging het wel, maar gezellig was het niet. Bovendien zou het binnen twee uur donker worden, en dat betekende hier echte, diepe zwarte duisternis en veel plekken om je pijn aan te kunnen doen.
Terwijl de een op zoek ging naar de cantonnier, die hier bij allerlei onvoorspelbare zaken onmisbaar blijkt dus die je maar beter goed te vriend kunt houden, zocht de ander droog hout en kranten om de kachel aan te maken. De kleine rende naar haar kamer om haar ‘Franse’ speelgoed te herontdekken, elk jaar weer een feest omdat ze in die tijd al lang weer vergeten is wat ze hier in de kasten heeft liggen.
De volgende dag werden we om kwart over zes gewekt door het geluid van een drilboor op de lang geleden aangesmeerde muur van het huis van de buren. Ze hadden voor de komende weken gekozen om het al eeuwen leegstaande huis te gaan opknappen, te beginnen met het afbikken van de muur, om de mooie grote stenen die eronder zitten zichtbaar te maken. Er stond een steiger over mijn ‘bordesje’ en er lag overal puin.
Binnen, voor de kachel, besloten we om het bezoek aan La Planche dit jaar van korte duur te maken. De Middellandse zee lokte, en de puinhoop hier duwde mij in ieder geval hardhandig het huis uit. Vakantie is niet opruimen, schoonmaken, repareren, wassen en de kachel aanhouden omdat je niet buiten kunt zitten vanwege het stof en het lawaai. Gelukkig zaten we nu op een halve dagreis van het strand. Dat dan weer wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s