Home

Iedereen koopt zich gek aan spullen. Je moet steeds vernieuwen om er bij te blijven horen, denk maar aan de mode, of aan gadgets als de Iphone. Maar het nieuwste van het nieuwste is het minimalisme; leven met zo min mogelijk eigendommen. Dit schreef Carola Houtekamer op 11 maart in de nrc-next. Een van de volgers van deze theorie is webdesigner Niall Doherty, met op dit moment slechts 63 spullen in zijn bezit.
Het schijnt niet moeilijk te zijn: je stopt elke week tien dingen in een doos in de hoek van je kamer. Als je ze na een maand nog niet hebt gemist, dan gooi je ze weg. En, ook heel belangrijk: koop niks nieuws. Vooral in dat laatste ben ik altijd wel goed geweest. Als ik weinig geld heb, koop ik niks. Ook geen aanbiedingen. Gewoon niks. Met een paar uien en een bouillonblokje maak je heerlijke soep. Oude boterham erbij; klaar.
Maar. Er zit een adder onder het gras bij deze nieuwe minimalisten: ze hebben wel allemaal elektronische gadgets, om bijvoorbeeld al hun foto’s in te scannen en dan het fotoalbum weg te gooien (-1 op de spullenlijst). Of om muziek te downloaden, zodat ze al hun cd’s weg kunnen gooien (-200). Op die manier hebben ze niet minder spullen; het zijn alleen virtuele spullen geworden. Maar ze zijn nog net zo materialistisch.

Toen wij een jaar in Frankrijk gewoond hebben, was ons huis onderverhuurd aan zo’n digitaal levende zwerver. Toen hij introk, had hij (zonder overdrijven) alleen een plastic zak en zijn laptop bij zich. In de plastic zak zat de oplader. Hij werkte als systeembeheerder bij een of ander bedrijf en hij deed het meeste werk ‘thuis’. Toen wij na een jaar terugkwamen in ons huis, zijn wij ons een hoedje geschrokken.
In de keuken stonden zo’n twaalf vuilniszakken met magnetronmaaltijdverpakkingen (ja, spellingchecker, dat woord bestaat wel!). Naast de plaats aan tafel waar hij blijkbaar steeds had gezeten, had de stoel een gat in de stuuk gesleten, en daarboven zat een zwarte vetplek, waar zijn hoofd tegen de muur geleund had. Op onze slaapkamer lag een vieze matras, zonder hoes of iets er omheen. In het hele huis stonk het verschrikkelijk.
Wij waren ontzet: we hadden nooit gedacht dat deze zeer intelligente jongen met een goede baan, die we via een vriend aanbevolen hadden gekregen, ons huis zo smerig achter had kunnen laten. Maar als je alleen op het web leeft, dan krijg je een soort minachting voor de spullen om je heen; je denkt dat je zonder kan. Maar dat is niet zo; je zorgt alleen niet voor je eigen spullen, maar je parasiteert op die van anderen. Minimalisme: een beetje asociaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s