Home

In Frankrijk heb je een fenomeen dat in Nederland niet echt bestaat of in ieder geval een veel minder belangrijke plaats inneemt in het maatschappelijk leven, namelijk de ‘oud-strijder’. Dit is iemand (altijd een man, eigenlijk) die ‘vroeger’ gevochten heeft voor de Franse staat. Deze mensen hebben een riant staatspensioen, allerlei voorrechten, en ze worden nog altijd met veel egards behandeld door hun omgeving.
Dat er in La Planche ook zo iemand rondloopt, werd pas duidelijk toen er waarschuwingen rondgingen geen ruzie te krijgen met ‘Lulu’ (ofwel Lucien), de man die woont in een van de appartementen die gerealiseerd zijn in de oude Mairie. Het was best moeilijk om geen ruzie met Lulu te krijgen, want het was een provocatieve, bittere man die veel meer dronk dan goed voor hem (en zijn humeur de volgende dag) was.
Regelmatig hing hij op zijn ellebogen over het muurtje van zijn tuin commentaar te leveren op zijn omgeving, al dan niet geïnspireerd door sloten in zijn eentje genuttigde glazen pastis. Zo riep hij bijvoorbeeld altijd “Einsteigen, sofort!”, als hij hoorde dat er ergens Nederlands gesproken werd. Dat Nederlands iets anders is dan Duits en dat het voor Nederlanders best pijnlijk zou kunnen zijn met Duitsers vergeleken te worden, kon hem niks schelen.
Hoe onbeschoft en grof Lulu tegen zijn omgeving ook kon zijn; hij werd getolereerd in La Planche. Zelfs meer dan dat: hij werd door een bepaald deel van het dorp ook gerespecteerd. Een man die voor la patrie heeft gevochten, die mag humeurig zijn. Die mag te veel drinken, die mag mensen beledigen. Daar zal hij zijn redenen wel voor hebben. En mocht je ooit in een rechtszaak met hem verwikkeld raken, dan verlies je. Want hij is oud-strijder.

Tegenwoordig drinkt de oud-strijder niet meer. Hij slikt ongeveer negenentwintig pillen per dag. Hij mag bijna niks eten en zijn buik is geweldig in omvang afgenomen. Hij zit de hele dag in zijn tuin, waar hij voor zijn rozen en Dahlia’s zorgt. De mooiste bloemen van het dorp. Hij roept niks meer over het muurtje. Maar mijn respect heeft hij. Want hij is een oude strijder, tegen de dood. Hij weigert zich gewonnen te geven.

Lulu, links

Lulu, links, aan de vooravond vd voetbalwedstrijd Ned-Fra

Advertenties

One thought on “La Planche – De buurman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s