Home

kelderraam

Het huis is, zoals gezegd, half in de berg gebouwd, van grote grijze, met de hand uitgehakte of naast de weg gevonden rotsblokken. Daardoor zijn de muren op de meeste plaatsen wel een meter of anderhalf dik. Dit zorgt er voor dat in de zomer de warmte buiten blijft en in de winter de kou. De zon kan immers niet binnen schijnen dus de kamers zijn altijd in een soort schemerduister gehuld. Heerlijk op een zinderend hete zomermiddag.
In de winter duurt het een paar dagen voor je met het houtvuur in de grote kachel de muren van de keuken verwarmd hebt, maar als die eenmaal warm zijn, blijven ze heel lang aangenaam van temperatuur en geven zo de ruimte een fijne atmosfeer. Het vocht verdwijnt, de warme lucht blijft en er is toch nog frisse lucht door de vele spleten en gaten in de muren. Dat zouden ontwerpers van moderne, ‘goed geïsoleerde’ huizen eens moeten voelen.
Als je door de voordeur naar binnen loopt en dan alsmaar rechtdoor blijft lopen, kom je aan de achterkant van het huis in de kelder terecht. Die ligt dus onder de grond, maar op het zelfde niveau als de entree en de keuken, die bovengronds liggen. Dat komt door de bouw van het huis; half in de berg. Dit fenomeen brengt vooral bezoekende kinderen altijd in verwarring en het duurt altijd even voordat ze snappen hoe het zit.
Het mooiste plekje in het huis is mijn schrijftafel, die voor het raam staat in een kamer op de eerste verdieping (aan de achterkant is dat dus begane grond), met uitzicht op de vallei, maar ook op een klein pleintje voor het huis waar zo’n beetje iedereen langs loopt die naar de andere kant van het dorp moet en geen omweg wil maken. Ook zie ik van verre alle auto’s naderen. Ik hou dus alles in de gaten wat er in dit gehucht gebeurt. En dat is veel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s