Home

La Planche – 1
Het dorpje ligt in de oksel van een langwerpig, groen dal, uitgesleten door een tweetal kleine stroompjes, omzoomd door snel groeiende bomen en ondoordringbare braamstruiken. Het ligt hoger dan de riviertjes, zodat je vanuit de meeste huizen een mooi uitzicht op het dal en de tegenovergelegen bergen hebt. De huizen verstoren elkaars uitzicht niet, omdat ze op de helling gebouwd zijn; het ene huis steekt altijd half boven het andere uit.
Als je, via de ‘col de Sarraset’ het dal inrijdt naar beneden, wordt de aanwezigheid van het dorp alleen aangekondigd door een bordje; de huizen zelf zie je pas als je de laatste haarspeldbocht uitkomt. Plotseling doemt daar het gepleisterde kerkje op, en als je langzaam doorrijdt, zie je de eeuwenoude, uit grote grijze vierkante rotsblokken opgebouwde huizen bij elkaar gekropen staan. Een mottige hond blaft een keer en komt naar je toe geslenterd.
De auto kan beter meteen op de parkeerplaats neergezet worden, want daar begin je in de rest van het dorp met zijn steile straatjes niets mee. Zelfs lopen gaat moeizaam op sommige plekken. Er heeft ooit asfalt gelegen, dat kun je hier en daar nog zien, maar door slijtage door woeste waterstromen in de herfst en winter is de onderliggende rotsbodem al lang weer tevoorschijn gekomen.
Het dorp maakt onderdeel uit van de bergen, kruipt er in weg, is er uit ontstaan, van gemaakt, en zal er langzaam weer in verdwijnen. De metersdikke muren van de huizen vormen toevluchtsoord voor hagedissen, slangen, padden en tientallen soorten insecten. Vleermuizen en katten leven op de zolders, waar ze vaak gemakkelijk kunnen komen door de kieren tussen de handgemaakte dakpannen. De mensen mogen er ook nog bij.
Je zou zeggen dat de tijd heeft stilgestaan in dit dorp, maar dan lieg je, want als je goed kijkt zie je overal de tekenen van de 21ste eeuw. Op de parkeerplaats staan de nieuwste 4×4’s, op bijna elk huis staat een schotelantenne, en als je je laptop aanzet, kun je binnen de kortste keren op het internet via het netwerk van de Mairie. La Planche de Gourdon verenigt het beste uit twee werelden, zou je zeggen.

Advertenties

5 thoughts on “La Planche

 1. Jazeker volg ik ze!

  Ik heb me al een paar weken geleden opgegeven als lezer van je blog 😉
  Helaas de vorige keer een ander mailadres ingevuld, waardoor je me wellicht niet herkende. Dat heb ik nu weer gewijzigd.

  Een fascinerend en mooi verhaal over La Planche!

 2. prachtig om te lezen!…hebben ervan genoten!…heerlijk die kleine Franse dorpjes…onze schoonzoon Emile heeft een paar jaar gewoond in Gluges,bij Martel in de Dordogne…ook een supermooi klein gehuchtje gebouwd in de rotsen.waar we een paar jaar geleden ook weken onze vakantie doorbrachten…dat is toch puur genieten en echt leven “als God in Frankrijk”:-)…liefs Leo en Marij

  • Dank je, Leo en Marij… leuk dat jullie die stukjes over ons Franse dorp mooi vinden. Ben er ooit mee begonnen maar zou er eens verder mee moeten gaan, want er is natuurlijk nog veel meer te vertellen… Wie weet, deze vakantie (dan gaan we er weer eens heen; is lang geleden, namelijk!)
   groetjes en alle sterkte, allebei… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s